Cyklovýlety za koupáním v okolí Olomouce

Zámek PlumlovPokud máte kolo, všechno je pro vás rázem třikrát blíž. Minimální požadavky jsou: kolo, které se nerozpadne po prvním kopci. Doporučené požadavky: slušnější kolo, přilba, dostatek vody, sada na lepení, náhradní duše, nářadí. Kondice je rozhodně potřeba, ale s dobrým plánováním se dá začít i rovinkami a kopcům se víceméně vyhýbat. Pokud se vám kolo příčí, zkuste pomalejší přístup, ta volnost pohybu a vánek ve tváři i v době, kdy se horký letní vzduch ani nehne, vás jistě mohou brzy přesvědčit.

V létě se jedním z nejpříhodnějších cílů stává vodní zdroj, nejlépe ten, do kterého se můžete ponořit celí, čili koupání. V okolí Olomouce je takových možností nespočet.

1. Poděbrady

Rozhodně si je nepleťte s Poděbrady, které leží v Čechách. Tyto moravské místní dobře znají a kdykoli je pěkné počasí, hojně je navštěvují. Jedná se o přírodní koupaliště, několik propojených rybníků obklopených zelení. Láká tak nejen ke koupání, ale i k procházkám. V areálu je také občerstvení a půjčovna loděk. Z Olomouce se dostanete po cyklostezce z Hejčína, nejlepší cesta vede přes hejčínské louky.

2. Náklo

Pískovna v Nákle láká ke koupání nejen cyklisty, ale i motoristy. V areálu se nachází i občerstvení. Břehy jsou poměrně kamenité a ačkoli záleží na místě přístupu, i docela rychle se svažující. Nejlepší cesta z Olomouce vede přes Hejčín a Horku nad Moravou, dá se jet přes Skrbeň nebo Litovelským Pomoravím, což je velmi pěkná trasa po kola.

3. Výkleky

Bez pochyby jeden z nejkrásnějších zatopených lomů v republice a vůbec nejhezčí na Moravě. Na koupání je ideální, voda je nádherně čistá, břehy jsou ostré, ale postupně se svažující část je tam také, v místě, kde příjezdová cesta pokračovala do lomu. Výkleky jsou velmi oblíbené, nevýhodou tak může být množství lidí. Lom je také místem, kde můžete spatřit malé medúzky sladkovodní. Nejlepší trasa z Olomouce vede přes Velkou Bystřici, Přáslavice, Daskabáty a Velký Újezd.

4. Osek

Pěkné místo ke koupání, opět i s občerstvením a populární mezi místními, takže v teplých dnech bývá hojně zaplněno. Z Olomouce vede trasa z Nemilan přes Kožušany-Tážaly a Grygov.

5. Plumlov

Vodní nádrž Plumlov je v létě velmi vyhledávaným místem, s čímž se váže také velké množství návštěvníků. Kromě několika občerstvení a pláží vás ale čeká čistá voda ke koupání či půjčovna loděk. V blízkosti se také nachází zámek Plumlov, který je přístupný prohlídkám. Z Olomouce vyrazte přes Nedvězí, Bystročice, Olšany u Prostějova a Smržice. Přímo Prostějovem se neprojíždí, pouze okrajově, dále vede pěkná cyklostezka podél říčky Hloučely.