Jeden den na výlet do Moravského krasu nestačí

tip na víkend pro dva - propast macochaMíst, která stojí za to v Moravském krasu vidět, je hodně. Nejatraktivnější jsou asi Punkevní jeskyně a propast Macocha. O Punkevní jeskyně je takový zájem, že je lepší pojistit si vstup rezervací. Hodně táhne plavba loďkou po říčce Punkvě, ale neméně silný zážitek je pohled na Macochu z jejího dna – součást prohlídkové trasy Punkevních jeskyní. Pobyt v těchto končinách je ideální začít v Domě přírody Moravského krasu u infocentra na Skalním mlýně.

Jeskyně a propasti

V Moravském krasu je více než 1100 jeskyní. Pouze pět z nich je běžně přístupných veřejnosti. Kromě Punkevních jeskyní je to Kateřinská jeskyně s unikátními hůlkovými stalagmity, jeskyně Výpustek, ve které měli Němci za války umístěnou podzemní výrobu leteckých motorů, jeskyně Balcarka s bohatou krápníkovou výzdobou a Sloupsko–Šošůvské jeskyně. V těch najdete podzemní propasti a velké chodby. Jedna z nich, Eliščina jeskyně, slouží díky výborné akustice, k pořádání koncertů. Jeskyně Býčí skála bývá přístupná v květnu na Dny otevřených dveří a bývala známa odpradávna. Je to druhá největší jeskyně v České republice a jedno z největších zimovišť netopýrů.

Ti, kteří holdují adrenalinovým sportům, si mohou domluvit za poplatek prohlídku Rudické propasti a stanou se z nich jeskyňáři.

Technické památky

Nedaleko jeskyně Býčí skála stojí Františčina huť. Jedná se o nejstarší dochovanou huť ve střední Evropě a je to kulturní památka. V přilehlé budově najdete expozici Železářství střední části Moravského krasu.

Hodně navštěvovaný je větrný mlýn v Rudicích. Věřte, že tam se vaše děti nudit nebudou. Kromě muzea historie obce se železářskou a hornickou tradicí, je tu expozice speleologie, mineralogie a historie hornictví a hutnictví. V sousední budově sídlí infocentrum a přes cestu je geopark.

Další zajímavosti

V Olomučanech je malé muzeum jedinečné olomučanské keramiky. Expozice je přístupná po domluvě na obecním úřadě. Další malé muzeum najdete v obci Senetářov. V typické hospodářské usedlosti je trvalá expozice perleťářství a nově také cihlářství. Otevírací dobu shodnou s provozní dobou hospody má muzeum speleologie ve Vilémovicích. Dozvíte se tu, co přesně dělají jeskyňáři a co všechno se dá v podzemí najít. Oblíbené místo filmařů a horolezců je skalní útvar Kolíbky nedaleko Rudic. Jsou u naučné stezky vedoucí k Rudickému propadání. Dál po cestě se nachází bývalá Salmova huť. Naučná stezka vede až k jedovnickým rybníkům, ideálnímu místu pro koupání. Největší z nich je Olšovec.

Město Blansko

Město Blansko se nazývá Bránou Moravského krasu. Pokud chcete získat ucelený přehled o Moravském krasu – o jeho přírodních krásách i průmyslu – rozhodně navštivte Muzeum Blanenska. Sídlí v budově zdejšího zámku a buďte si jistí, že budete mile překvapeni. Za zhlédnutí určitě stojí umělecká litina, stejně jako historické interiéry zámku. Další expozice se věnuje objevitelům Moravského krasu, jedné z nejvýznamnějších krasových oblastí v Evropě. Srdce fandů elektrotechniky jistě zaplesá při pohledu na exponáty z historie měřicí techniky. Návštěvu muzea můžete zakončit procházkou po zámeckém parku.

Stravování a ubytování

V Blansku kousek od muzea (na Rožmitálově ulici) je restaurace a jídelna Punkva, nejen místními hojně navštěvovaná. A z jídelníčku si vyberou i vegetariáni. Restaurace a hotel Olberg v Olomučanech vám poskytnou komfort při vícedenním pobytu v Moravském krasu. Na výběr je také široká nabídka ubytování a stravování v Jedovnicích. U rybníka Olšovec jsou dva kempy a několik penzionů a hotelů. Cestou z Jedovnic do Blanska minete restauraci Lažánky, jinak zvanou také U Dvou veverek. Za rozumnou cenu si zde můžete přes týden vybrat dobrý oběd z nabízeného menu. Ideální víkendový wellness pobyt pro dva prožijete v hotelu, restauraci, wellness a sportovním areálu U ZLATÉ RYBKY, který se nachází v obci Tučapy ( cca 25km od Brna ).

Putování královstvím šneka Krasíka

Pokud máte malé děti, můžete se v Moravském krasu vydat po stopách šneka Krasíka. V pohádkových kancelářích dostanou účastníci razítko do cestovního pasu. Cestovní pas dostanete v pohádkových nebo informačních kancelářích. Za tři razítka už je možné získat odměnu. Šťastnou cestu!