Na víkend za krásami Moravy

PálavaSvobodně pod Kraví horou

      Psala se osmdesátá léta minulého století, když začala ožívat myšlenka na vznik recesistického státu nedaleko Velkých Pavlovic na Jižní Moravě. Zda to bylo myšleno jako reakce na tehdejší společenské zřízení, se už asi nedozvíme, ale jisté je, že 12. 11. 2000 vznikla v úrodném vinařském kraji Svobodná spolková republika Kraví Hora.

Víno, recese i poučení

      Vzniklý státní útvar má veškeré potřebné náležitosti. Když přijedete do blízkosti obce Bořetice, čeká Vás vše, co na hranicích kteréhokoliv jiného státu. Nechybí tu státní hranice, ani celnice. Státní orgány vydávají zákony a usnesení, ale i pasy nebo poštovní známky. Kraví Hora má i svou vlastní měnu – 1 Kravihorec, jehož kurz je ustanoven k unijní měně EUR v poměru 1 : 1. V čele státu stojí řádně „na furt“ zvolený prezident, který úzce spolupracuje se zvolenou vládou tvořenou minstry čehokoliv. Nechybí ani takový detail jako státní hymna. Dořešená je i dopravní infrastruktura. Nechybí velké parkoviště pro zahraniční návštěvníky a od 30.5.2009 tu funguje i zcela regulérní letiště. Že republika Kraví Hora má svou minulost, dokazují tzv. Kravihorské rukopisy, na vinici vykopané a řádně zrestaurované.

Uličkami Kraví hory za kvasinkou

     Kraví horaProcházka uličkami Kraví Hory vás povede od jednoho vinného sklípku ke druhému. Některý z nich bude honosnější, některý méně. Občas v nich naleznete i ubytování. Nebuďte překvapeni když  z průčelí zasvítí tabulka označující ambasádu třeba Slovenské republiky nebo Švýcarska. I sídlo prezidenta jako kdyby dokonale korespondovalo s charakterem republiky – malé, ale úpravné. Všechny  cesty se tu však nakonec sejdou na jednom místě. U pomníku toho, kdo to tu má všechno na svědomí – vinné kvasinky.

Pavlov

Knihy i internet nám stroze popíší Pavlov jako charakteristickou vinařskou obec v oblasti Pálava na břehu novomlýnských nádrží. Historické prameny informují o tom, že zdejší oblast byla obydlena již v době kamenné. Ostatně světoznámé Dolní Věstonice jsou hned vedle Pavlova. Obec samotná je poprvé zmiňována ve století jedenáctém, jak jinak než ve spojitosti s pěstováním vína.

Historické zajímavosti:

Kostel sv. Barbory s gotickou věží shlíží do kraje pod Pálavskými vrchy již od roku 1658
Zajímavý je i zdejší barokně situovaný hřbitov.
Ke zdejšímu kraji však kromě vína patří i historie doby kamenné. I proto tu od roku 2014 vzniká areál Archeoparku
Pro fyzicky zdatné je tu zřícenina hradu Děvičky ze 13. století s nádherným výhledem do kraje

Pro milovníky sportu:

Vyznavače vodních sportů i rybáře potěší Novomlýnské nádrže a dětské návštěvníky zaujme aquapark v nedalekých Pasohlávkách, zatímco turisté a vyznavači kol, se mohou proplétat cyklostezkami mezi vinicemi nebo vystoupat na některý vrcholek okolních Pálavských vrchů

Do okolí:

Novomlýnské nádržeMikulov, Valtice, Lednice nebo blízké Dolní Věstonice – co název to pojem. Uspokojí všechny milovníky památek, kultury i přírody, ale především vyznavače vinného moku a milé, rodinné atmosféry zdejších šenků.

Když po celodenním touláním krajem Pálavy zasednete na zápraží vinného sklípku, zahledíte se na jemně zčeřenou hladinu Novomlýnských nádrží a nad hlavou se Vám rozsvítí první večerní hvězdy, určitě pochopíte kouzlo a hlubokou pravdu verše lidové písničky – Ach bože, bože, jak je nám tu při vínečku dobře…….

Pro skvělý víkend pro dva doporučujeme pobyt v hotelu Skanzen. Romantický pobyt si užijete v klidném a tichém prostředí turistického komplexu jen pár minut od poutního Velehradu a Uherského Hradiště. Na letní rodinnou dovolenou můžete vyrazit do Hustopečí a ubytovat se ve Wine Wellness Hotelu Amande **** se skvělým a stylovým wellness centrem. Budete stoprocentně spokojeni.