Tip na víkend pro dva: Letní pobyt a výlety v oblasti Žirovnice

Hotel Mánes, SvratkaMáte-li chuť na klasickou dovolenou v České republice a zároveň nestojíte o davy turistů, je jistě vhodné doporučit oblast v blízkosti Jindřichova Hradce město Žirovnici.

Město s téměř třemi tisíci obyvateli nabízí klasické ubytování v hotelích, popřípadě v privátech, ale je zde možnost ubytování i v kempu – pod stany, v karavanu nebo v dřevěných chatkách. Kemp Počátky patří mezi tzv. retro kempy, klasické staré zařízení, ale udržované, horká voda, sprchy, romantika.

Obec se nachází nedaleko Pelhřimova, stále ještě na Vysočině, ale zároveň již v oblasti malebných rybníčků.

 

Zámek a špýchar

Žirovnice se může pochlubit známým zámkem Šternberků, kde se pořádají naučné prohlídky a jehož součástí je i muzeum knoflíků a perletí, tolik významných a světově proslulých symbolů města.

V těsné blízkosti zámku se pak nachází neobvyklá expozice zámeckého špýcharu – sýpky na obilí, v jehož útrobách je možné zhlédnout předměty každodenní potřeby z historie města, nahlédnou do venkovských tradic a řemesel.

V Žirovnici je též výrobna a prodejna oblíbeného slaného sýru balkánského typu.

Ochotníci

Nemalou zajímavostí je, že odtud pochází i významná české herečka Iva Janžurová. Žirovnice tak má dobrou hereckou tradici, a proto není překvapením, že je baštou velmi populárního ochotnického divadla, jehož návštěvu vřele doporučujeme, každé léto vystupují s novým kusem – pod širým nebem a vyprodáno mají dlouho před premiérou. Záznam představení je možné též objednat na DVD udělat si tak o souboru svou představu.

Okolí láká k výletům

Pro volný čas místní prostředí nabízí kromě již jmenovaného krásné okolní lesy, které jsou vhodné pro nenáročné procházky i sběr hub. Přívětivá dopravní situace vybízí k projížďkám na kole i na koních. Najdeme zde i umělecky budované malé rybníky místních nadšenců, které vybízejí k relaxaci i k romantickým představám, máte skoro pocit, že jste v pohádce.

Dalších lákadel bychom v okolí našli ještě spousty, ale asi nejpodstatnější je, že se tato destinace tak trošku neprávem ocitla opomíjená a trochu zastíněna jinými více komerčními místy, a proto se Vám nestane, že byste zde byli obtěžováni davy turistů.

Pobyt zde je mimořádně klidný a přátelský, vhodný na víkendový výlet i na dlouhodobější pobyt. V blízké oblasti doporučujeme ubytování v hotelu Mánes ****, Svratka a využití jejich zvýhodněného relaxačního balíčku pro dva.

Relaxační pobyt na Vysočině již od 1800,- Kč za osobu a pobyt na 3dny/2noci včetně služeb.