Tip na výlet - Jeskyně v České republice

Dříve tyto úchvatná místa sloužily jako obydlí našich předků. V dnešní době jsou to vyhledávaná místa turistů a speleologů.

Chýnovská jeskyně ( jižní Čechy )

Chýnovská jeskyněChýnovská jeskyně je národní přírodní památka, která se nachází nedaleko Tábora. Tato jeskyně vás okouzlí bohatstvím barev, které vznikly díky pestrému horninovému složení. Střídají se zde amfibolity a vápence. Krápníkovou výzdobu zde ovšem moc neočekávejte. Chýnovská jeskyně je nejstarší zpřístupněnou jeskyní pro veřejnost, a to již od roku 1868. Celková délka jeskynního systému je okolo 1300m. Jsou zde rozsáhlé zatopené prostory, kde i nadále probíhá potápěčský speleologický výzkum. Jeskyně je pro veřejnost otevřena od dubna do října.

 

Zbrašovské aragonitové jeskyně ( východní Morava )

Zbrašovské aragonitové jeskyně vynikají neobvyklými krápníkovými útvary, které jsou pokryty bílými jehličkami aragonitu. Vyvěrají zde teplé podzemní prameny, které dodávají celoroční teplotu v jeskyni okolo 14°C. Jeskyně je pro veřejnost otevřena od února do prosince.

Bozkovské dolomitové jeskyně ( Podkrkonoší )

Bozkovské dolomitové jeskyně se nachází v okrese Semily. Je to nejrozsáhlejší jeskynní systém v severovýchodních Čechách a je tvořen vápnitým dolomitem. Nechybí zde ani krápníková výzdoba. Chloubou těchto jeskyní jsou průzračná hluboká jezírka, kde teplota vody nepřesahuje 8°C. Jeskyně jsou otevřeny pro veřejnost celoročně.

Moravský kras ( jižní Morava )

jeskyně Moravský KrasMoravský kras je největší krasová oblast v České republice. Najdete zde různé krápníkové tvary, podzemní jezírka, říčky a legendární propast Macochu. Je zde 1100 jeskyní, z nichž 5 je zpřístupněno veřejnosti. Moravský kras je pro veřejnost otevřen celoročně.

 

 

Koněpruské jeskyně ( střední Čechy )

Koněpruské jeskyněKoněpruské jeskyně se nacházejí nedaleko města Beroun. Jsou nejznámějším jeskynním systémem v Čechách. Najdete zde bohatou krápníkovou výzdobu a budete upozorněni na cenné nálezy kosterních pozůstatků pravěkých zvířat. Další zvláštností jsou tzv. Koněpruské růžice, v nichž je obsažen opál. Jeskyně jsou pro veřejnost otevřeny od dubna do listopadu.